Optymalna dawka kwasów omega-3 ma również dobroczynny wpływ na serce
Kwasy omega-3 są istotne dla produkcji hemoglobiny (barwnika czerwonych krwinek), właściwego rozwoju komórek i ich prawidłowego podziału oraz naturalnych procesów gojenia się. Potrzebne są także w metabolizmie białek, a także w transporcie i metabolizmie minerałów, przez co wpływają na zachowanie silnych kości. Optymalna dawka kwasów omega-3 ma również dobroczynny wpływ na serce. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są niezbędne do transportowania cholesterolu w organizmie. Kwasy omega-3 są w stanie obniżyć poziom trójglicerydów we krwi aż o 65 procent – bardziej niż lekarstwa, i to bez skutków ubocznych. Mogą też zapobiegać występowaniu groźnych dla życia arytmii, dzięki czemu zmniejszają ryzyko nagłej śmierci spowodowanej atakiem serca. Wykazują też umiarkowane zdolności do rozrzedzania krwi (sprawiają, że płytki krwi stają się mniej „lepkie”), obniżając w ten sposób ryzyko wystąpienia skrzepów, będących przyczyną zawałów i wylewów. 60 procent naszego mózgu składa się z tłuszczu, którego jedną trzecią stanowią kwasy omega-3 i omega-6 (w stosunku 1:1). Płód potrzebuje kwasów omega-3 do prawidłowego rozwoju mózgu i zależny jest w tym od swojej matki. Stąd też dzieci ciężarnych, których dieta nie zawiera wystarczających ilości kwasów omega-3, mogą mieć kłopoty z nauką. Naruszenie zasobów kwasów omega-3 podczas ciąży jest także główną przyczyną depresji poporodowej.