|  | 

Inne tematy

Czym jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny (GI) jest metodą klasyfikacji produktów żywnościowych ze względu na ich wpływ na poziom cukru we krwi. Czynnikiem determinującym wysokość GI danego produktu jest szybkość, z jaką zawarte w nim węglowodany są trawione i wchłaniane. Im szybciej to się dzieje, tym szybszy i większy jest wzrost stężenia cukru we krwi, a tym samym wyższa wartość indeksu. Czysta glukoza jest wchłaniana prosto do krwiobiegu, tak więc ma natychmiastowy wpływ na poziom cukru. W skali od zera do stu wartość GI glukozy wynosi 100. GI porównuje produkty o takiej samej zawartości węglowodanów, ale nie o takiej samej masie: 50 gramów glukozy to 50 gramów węglowodanów, natomiast GI marchwi dotyczy takiej ilości marchwi, w której zawartość węglowodanów wynosi 50 gramów.

czym-jest-indeks-glikemiczny

ABOUT THE AUTHOR