Breaking News
 |  | 

Inne tematy

CYNAMON

img-responsive

Odkąd zdaliśmy sobie sprawę z roli, jaką przeciwutleniacze obecne w pokarmie odgrywają w spowalnianiu procesu starzenia oraz w zapobieganiu wielu przewlekłym chorobom, poddawane są one licznym badaniom. Bogate w przeciwutleniacze są warzywa i owoce, oliwki, orzechy i nasiona, kawa, kakao oraz zioła i przyprawy. Cynamon jest tak silnym przeciwutleniaczem, że gdy porównano go z pozostałymi sześcioma przyprawami o podobnym działaniu (anyżem, imbirem, lukrecją, miętą, gałką muszkatołową i wanilią) i trzema chemicznymi konserwantami, okazało się, że cynamon zapobiegał utlenianiu skuteczniej niż środki chemiczne i pozostałe przyprawy z wyjątkiem mięty. Cynamon – czyli kora drzewa cynamonowego – jako przyprawa i lekarstwo ma długą historię. Cynamon ma właściwości antyseptyczne i może zahamować rozwój zarówno bakterii, jak i grzybów, łącznie z drożdżakami Candida, które są przyczyną drożdżycy. Jego wyjątkowe właściwości lecznicze wynikają z obecności olejków eterycznych zawierających aktywne składniki: aldehyd cynamonowy, octan cynamylu i alkohol cynamonowy oraz inne lotne substancje. Aldehyd cynamonowy sprawia, że płytki krwi stają się mniej lepkie, co zapobiega powstawaniu zakrzepów. Upośledza też formowanie się kwasu arachidonowego (zob. str. 124), wykazując tym samym działanie przeciwzapalne.

cynamon

ABOUT THE AUTHOR