Breaking News
 |  | 

Inne tematy

Chleb

img-responsive

Pełne ziarna zbóż i nasiona ważą więcej niż mąka o porównywalnej objętości: im cięższy chleb, tym bardziej jest razowy i tym niższy jest jego indeks glikemiczny. Jednak GI nawet najbardziej pełnoziarnistego pieczywa nie spadnie poniżej 40-45, co znaczy, że chleb nigdy nie będzie produktem o niskim indeksie glikemicznym. Ważny jest także rodzaj zboża – żyto i jęczmień mają niższy GI od pszenicy. Obecność orzechów i ziaren słonecznika, sezamu, lnu czy pestek dyni redukuje całkowitą wartość indeksu glikemicznego chleba, zwiększając przy tym zawartość białka, zdrowych tłuszczów i błonnika. Chleb przygotowany na zakwasie ma nieco niższy GI niż zwykły chleb, jako że kwasowość obniża wartość indeksu. Decydując się na pieczywo chrupkie, wybieraj pieczywo żytnie, o niższym GI od pszennego.

chleb

ABOUT THE AUTHOR