|  | 

Inne tematy

Owoce

img-responsive

Wiele owoców ma raczej niski indeks glikemiczny, zarówno ze względu na wysoką zawartość błonnika, jak i na fakt, że naturalnie występującym w nich cukrem jest fruktoza. Indeks glikemiczny fruktozy wynosi 19, mimo że jest ona najsłodszym naturalnym cukrem (GI glukozy równa się 100, a cukru stołowego 68). Banany oraz niektóre inne owoce tropikalne mają, w związku z dużą zawartością skrobi, względnie wysoki GI. Nie powinno się więc jadać ich tak często jak owoców o niższym GI, na przykład wiśni, truskawek i innych owoców jagodowych, grejpfrutów, śliwek, gruszek, jabłek, pomarańczy i winogron. I nie należy bać się arbuzów: owszem, arbuz ma wysoki indeks glikemiczny, ale duża zawartość wody, a niewielka węglowodanów oznacza, że kawałek arbuza nie podniesie zanadto poziomu cukru.

owoce

ABOUT THE AUTHOR