Zbyt mała ilość białka w diecie może doprowadzić do utraty masy mięśniowej. Mięśnie, te wielkie i te małe, umożliwiają nam poruszanie się, a także chronią nasze wewnętrzne organy. To one spalają najwięcej energii, a więc im mniejsza ich masa, tym wolniejszy metabolizm. Wiele chorób wieku starczego jest ściśle związanych z utratą masy mięśniowej. Wiele produktów białkowych zawiera również ważne witaminy i pierwiastki. Na przykład witamina B12 (niezbędna do tworzenia komórek krwi i prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego i nerwowego) obecna jest w mięsie, rybach, drobiu i jajkach; nie ma jej natomiast w białku roślinnym. Aminokwasy: metionina, L-cysteina oraz tauryna (pochodna metioniny, cysteiny i witaminy B6) odgrywają istotną rolę w działaniu przeciwutleniaczy w organizmie. Znikome spożycie tych aminokwasów może wywołać niedobór przeciwutleniaczy, które są naszą bronią przeciw przedwczesnemu starzeniu się i chorobom. Produkcja białka zwierzęcego jest względnie droga, jednak w świe- cie uprzemysłowionym jest go więcej, niż wynosi zapotrzebowanie. Niewystarczające spożycie białka bywa problemem w przypadku uboższych członków społeczeństwa, jako że białko jest droższe niż węglowodany i tłuszcze. Niemniej jednak, z uwagi na łatwo osiągalny efekt sytości, jaki wywołuje białko, jest ono lepszą inwestycją tak finansową, jak zdrowotną niż tanie, wysoko przetworzone węglowodany.
Co się dzieje, jeśli zjada się za mało białka?
