Breaking News
 |  | 

Inne tematy

Fruktoza i cukrzyca

img-responsive

Spożywanie niewielkich ilości fruktozy nie stwarza problemu u osób z cukrzycą typu 1 (insulinozależną). Dla przetworzenia fruktozy potrzeba niewielkiej ilości insuliny – około pięciu razy mniej niż w przypadku glukozy. Należy jednak zauważyć, że fruktoza nie jest rozwiązaniem dla cierpiących na hipoglikemię, jako że nie powoduje szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi. Chorzy na cukrzycę typu 2 powinni ograniczyć spożycie fruktozy do nie więcej niż 50 gramów na dzień. Najlepszym rozwiązaniem dla wszystkich, zdrowych i diabetyków, byłoby utrzymywanie stabilnego poziomu cukru poprzez dostarczanie organizmowi znakomitej większości węglowodanów wyłącznie w postaci owoców, warzyw i roślin strączkowych.

fruktoza-i-cukrzyca

ABOUT THE AUTHOR