Grupy pierwsza, druga i trzecia otrzymywały dzienną dawkę cynamonu
Cynamon może być pomocny u osób z cukrzycą typu 2 (insulinoniezależną), gdyż usprawnia reakcję na insulinę oraz zwiększa zdolność komórek do wykorzystywania glukozy, przez co normalizuje poziom cukru we krwi. Niedawno amerykańsko-pakistańskim badaniom poddano 60 ochotników ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2, którym nie podawano insuliny. Podzielono ich na sześć grup. Grupy pierwsza, druga i trzecia otrzymywały dzienną dawkę cynamonu w ilości, odpowiednio, jednego, trzech i sześciu gramów, natomiast grupy czwarta, piąta i szósta przyjmowały placebo. Po 40 dniach odkryto, że u osób zażywających cynamon poziom cukru zmniejszył się o 18-29 procent, trójglicerydów o 23-30 procent, cholesterolu LDL o 7-27 procent, a cholesterolu ogólnie o 12-26 procent, tymczasem żadnych znaczących zmian nie zarejestrowano w grupach przyjmujących placebo. Nawet najmniejsza, jednogramowa (ćwierć do pół łyżeczki) doza cynamonu przyniosła wyraźną poprawę. Kiedy codzienne racje cynamonu przestały być podawane, poziom glukozy zaczął wzrastać. Stąd też konkluzja badaczy: włączenie cynamonu do diety chorych na cukrzycę typu 2 zredukuje czynniki ryzyka związane z cukrzycą i chorobami sercowonaczyniowymi.