Breaking News
 |  | 

Inne tematy

Herbata

img-responsive

Chyba wszyscy spostrzegli, że w ostatnich latach promuje się herbatę jako zdrowszą od kawy. Wszystkie odmiany herbat należą do jednego gatunku – Camellia sinensis – lecz ze względu na odmienne warunki uprawy otrzymuje się różne rodzaje liści. Jednakże dopiero obróbka, jakiej liście herbaty poddawane są po zbiorze, daje trzy charakterystyczne rodzaje herbaty – zieloną, czarną i ulung. Zielona herbata jest najmniej przetwarzana i zawiera najwięcej przeciwutleniaczy. Herbata czarna ulega pełnej fermentacji przed suszeniem, a w przypadku herbat ulung fermentacja jest częściowa. Zielona herbata jest szczególnie bogata w zdrowe przeciwutleniacze z rodziny polifenoli i flawonoidów, w tym katechiny i ich pochodne. Katechiny są silniejszymi przeciwutleniaczami niż witaminy C i E. Sądzi się, że to zawarta w zielonej herbacie katechina jest przede wszystkim odpowiedzialna za jej przeciwnowotworowe i antyoksyda- cyjne działanie. Wydaje się, że osoby pijące zieloną herbatę obarczone są mniejszym ryzykiem wystąpienia wielu chorób, od prostych infekcji bakteryjnych i wirusowych, po przewlekłe schorzenia, takie jak choroby sercowo-naczyniowe, rak, wylewy, choroby dziąseł i osteoporoza. Zielona herbata jest bez wątpienia lepszym napojem niż kawa; jest też bardziej polecana od czarnej herbaty, która zawiera kofeinę i nie ma tak dobroczynnego działania jak herbata zielona.

herbata

ABOUT THE AUTHOR