Ile tłuszczów potrzebujemy?
Minimum 30 procent dziennej dawki energii powinno pochodzić ze zdrowych, jak najmniej przetworzonych tłuszczów. W przypadku mało aktywnej osoby o masie ciała około 70 kilogramów oznacza to około 60- -75 gramów tłuszczu na dzień, co odpowiada mniej więcej 4-5 łyżkom. Jeśli podzielić to na cztery, pięć posiłków, otrzymamy raczej umiarkowane ilości, co wynika stąd, że tłuszcze kumulują bardzo dużo energii w gramie. Około 2 procent tej energii powinno pochodzić z kwasów tłuszczowych omega-3 (czyli z tłustych ryb albo ze źródeł roślinnych, takich jak orzechy i siemię lniane); 3-6 procent powinno przypadać na kwasy omega-6 (obecne w większości olejów roślinnych, jak choćby olej słonecznikowy, i niemal wszystkich orzechach). Nie więcej niż 10-15 procent powinno pochodzić z tłuszczów nasyconych (tłuszcze roślinne, nabiał, czekolada), natomiast pozostała, największa część, z tłuszczów jednonienasyconych (oliwa z oliwek, olej rzepakowy ca- nola, migdały, awokado).