|  | 

Inne tematy

Sprzyja wyższemu poziomowi cholesterolu

Skąd bierze się zła reputacja tłuszczów nasyconych? Cóż, wiele osob wyobraża sobie, że dosłownie zasklepiają tętnice, ale nie jest to takie proste. Nadmiar nasyconych tłuszczów w pożywieniu, w połączeniu z brakiem fizycznej aktywności, sprzyja wyższemu poziomowi cholesterolu LDL („złego” cholesterolu) we krwi. Przepływając tętnicami, cholesterol LDL może wniknąć w uszkodzenia w ściankach tętniczych, tworząc w ten sposób tłuszczową blaszkę blokującą tętnicę. To tutaj cholesterol jest utleniany, co jeszcze bardziej niszczy tętnice. Zgodnie z wynikami badań papierosy, stres, dieta uboga w przeciwutleniacze (zawarte w warzywach, orzechach, roślinach strączkowych, owocach, owocach jagodowych itd.) oraz wysokie spożycie węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym zwiększają utlenienie organizmu. . Tłuszcze nasycone obecne w czerwonym mięsie i żółtkach jaj zawierają kwas arachidonowy, jeden z kwasów tłuszczowych omega-6. Jego nadmiar powoduje tworzenie się substancji zapalnych, które mogą powodować podwyższone ciśnienie, wzrost krzepliwości krwi i ryzyka zakrzepicy oraz rozmaite stany zapalne.

sprzyja-wyzszemu-poziomowi-cholesterolu

ABOUT THE AUTHOR