Mózg i układ nerwowy zbudowane są głównie z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
Każdy tłuszcz spożywczy zawiera nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, choć zwykle, w zależności od proporcji między nimi, oznaczany jest albo jako nasycony, albo nienasycony. Na przykład masło jest powszechnie uważane za tłuszcz nasycony, ponieważ składa się w 60-65 procentach z tłuszczów nasyconych i 30-35 procentach z tłuszczów nienasyconych. Tłuszcze nienasycone można podzielić na dwie kategorie – jednonienasycone i wielonienasycone. Ludzki organizm jest w stanie wytworzyć nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, lecz nie potrafi wyprodukować pewnych wie- lonienasyconych kwasów tłuszczowych. Tymczasem niektóre z nich są niezbędne dla zdrowia, a jedynym sposobem zaopatrzenia w nie organizmu jest pokarm. To niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), jak zwykle nazywa się wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Kwasy tłuszczowe omega-3 (alfa-linolenowy, eiko- zapentaenowy EPA oraz dokozaheksaenowy DHA) i kwasy tłuszczowe omega-6 (linolowy, gamma-linolenowy i arachidonowy) stanowią, między innymi, integralną część wszystkich błon komórkowych. Mózg i układ nerwowy zbudowane są głównie z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapewniają izolację elektryczną dla mózgowych komórek nerwowych i łączących je synaps, umożliwiając w ten sposób szybką komunikację między nimi.