NIEZBĘDNE TŁUSZCZE
Należy pamiętać, że wszystkie naturalne źródła tłuszczu to mieszanka nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych tłuszczów – różnią się jedynie proporcjami poszczególnych składników. Właściwą ilość niezbędnych kwasów tłuszczowych zapewni używanie olejów tłoczonych na zimno, a także codzienna porcja orzechów i nasion, jedna do dwóch łyżek tranu dziennie oraz tłuste ryby trzy do czterech razy w tygodniu. to przykłady tłustych ryb zawierających dużo kwasów tłuszczowych omega-3 o dobroczynnym, a właściwie kluczowym wpływie na nasze zdrowie. Nie wszystkie ryby są bogate w tłuszcze: ryby o białym mięsie, takie jak dorsz albo sola, są raczej chude. Także pośród roślin można znaleźć źródła kwasów tłuszczowych omega-3; jednym z nich jest siemię lniane. Innym występującym w naturze kwasem tłuszczowym jest CLA (sprzężony kwas linolowy), któremu poświęca się ostatnimi czasy sporo uwagi, ponieważ może on mieć pozytywny wpływ na spalanie tłuszczu i nasz układ odpornościowy. Występuje on w niewielkich ilościach w wołowinie, jagnięcinie i mięsie kozim oraz w produktach mlecznych pochodzących od tradycyjnie wypasanych krów, owiec i kóz. Wciąż prowadzi się badania, mające ocenić zdrowotne właściwości CLA. Zbyt wcześnie jeszcze, by mówić o jakimkolwiek dobroczynnym wpływie preparatów z CLA, stąd też moja rada, by dostarczać go organizmowi wyłącznie w pokarmie.