Co się dzieje, jeśli zjada się za mało białka?
Zbyt mała ilość białka w diecie może doprowadzić do utraty masy mięśniowej. Mięśnie, te wielkie i te małe, umożliwiają nam poruszanie się, a także chronią nasze wewnętrzne organy. To one spalają najwięcej energii, a więc im mniejsza ich masa, tym wolniejszy metabolizm. Wiele chorób wieku starczego jest ściśle związanych z utratą masy mięśniowej. Wiele produktów białkowych zawiera również ważne witaminy i pierwiastki. Na przykład witamina B12 (niezbędna do tworzenia komórek krwi i prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego i nerwowego) obecna jest w mięsie, rybach, drobiu i jajkach; nie ma jej natomiast w białku roślinnym. Aminokwasy: metionina, L-cysteina oraz tauryna (pochodna metioniny, cysteiny i witaminy B6) odgrywają istotną rolę w działaniu przeciwutleniaczy w organizmie. Znikome spożycie tych aminokwasów może wywołać niedobór przeciwutleniaczy, które są naszą bronią przeciw przedwczesnemu starzeniu się i chorobom. Produkcja białka zwierzęcego jest względnie droga, jednak w świe- cie uprzemysłowionym jest go więcej, niż wynosi zapotrzebowanie. Niewystarczające spożycie białka bywa problemem w przypadku uboższych członków społeczeństwa, jako że białko jest droższe niż węglowodany i tłuszcze. Niemniej jednak, z uwagi na łatwo osiągalny efekt sytości, jaki wywołuje białko, jest ono lepszą inwestycją tak finansową, jak zdrowotną niż tanie, wysoko przetworzone węglowodany.