Co się stanie, jeśli zjem za dużo białka?
Organizm nie przechowuje aminokwasów „na później”. Oznacza to, że każda nadwyżka białka albo przekształci się w powolnym procesie w glukozę, albo zostanie zmagazynowana w postaci tłuszczu. Zbyt wiele białka wpłynie również w pewnym stopniu na produkcję insuliny, ponieważ niektóre aminokwasy stymulują jej wydzielanie. Naukowcy od lat się zastanawiają, czy nadmierne spożycie białka ma negatywny wpływ na nerki. Wydaje się, że zdrowe nerki przystosowują się do większych ilości białka bez żadnych skutków ubocznych. Jednak osoby z niewydolnością nerek czy zespołem nerczycowym powinny się wystrzegać zbyt dużej ilości białka w diecie. Białko samo w sobie jest bardzo sycące i trudno go zjeść za dużo. Powodem wielu współczesnych schorzeń są raczej towarzyszące mu dodatki – chleb i bułki, ziemniaki i frytki.