Należy też pamiętać, że krowie mleko nie jest pokarmem jak każdy inny
Można się więc pokusić o twierdzenie, że choć produkty mleczne nie są niezbędne dla zdrowia, spożywane z umiarem mogą stanowić część zrównoważonej diety, jeżeli oczywiście organizm je toleruje. Mleko i nabiał są źródłem wysokiej jakości białka oraz kilku witamin i minerałów, w tym także wapnia. Produkty mleczne, do których produkcji wykorzystuje się bakterie, jak na przykład jogurty, są również źródłem probiotycznych bakterii przyczyniających się do zachowania dobrego stanu jelit. Lepiej jest jeść jogurt, twarożek, quark, fromage frais czy nisko- albo średniotłuszczowe sery, niż pić duże ilości mleka. Mleko nie tylko zawiera znaczne ilości cukru (w postaci laktozy), ale, jako płyn, nie wywołuje takiego uczucia sytości jak fermentowane produkty mleczne o stałej konsystencji. Należy też pamiętać, że krowie mleko nie jest pokarmem jak każdy inny – natura stworzyła je jako idealny pierwszy pokarm dla cieląt, a nie doskonałe pożywienie dla ludzi.