Obliczanie indeksu glikemicznego posiłku
Na końcu książki zamieszczono szczegółową listę produktów żywnościowych wraz z wartością indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego (któremu przyjrzymy się niebawem). Tak więc można za jej pomocą ustalić na przykład indeks glikemiczny marchwi. Tylko jak często się zdarza, że zjadasz samą marchew? Liczy się GI całego posiłku. Jeżeli znany jest indeks glikemiczny i zawartość węglowodanów poszczególnych składników dania, można obliczyć wartość GI całego posiłku, tyle że łatwiej byłoby wywiązać się z tego zadania doświadczonemu dietetykowi niż zwykłemu zjadaczowi chleba. Dlatego można przyjąć, że jeśli wszystkie składniki posiłku mają niski GI, wówczas cały posiłek również ma niski GI. To najbezpieczniejsza polityka, jeśli chce się schudnąć. Można jednak łączyć składniki o niskim indeksie glikemicznym z niewielką ilością składników o wysokim GI, co da nam posiłek o średniej wartości indeksu.