Równowaga hormonalna – klucz do zdrowia
Jak często przy jedzeniu myślisz o hormonach? Możesz wierzyć lub nie, ale za każdym razem, kiedy siadasz do posiłku, rusza do pracy kilka substancji hormonalnych. W trakcie ewolucji nasze organizmy przystosowały się do trawienia i spalania żywności, a funkcje te są częścią złożonego systemu, w którym hormony odgrywają główną rolę. Wybór produktów spożywczych może mieć pozytywny lub negatywny wpływ na ten system. Słowo „hormon” pochodzi z greckiego hormo i oznacza szybkie poruszanie się w stronę czegoś. Hormony to substancje chemiczne produkowane w określonych gruczołach dokrewnych, często działające z dala od miejsca swego pochodzenia, skąd do organów docelowych transportuje je krew. W zasadzie hormony kontrolują niemal wszystkie funkcje życiowe organizmu. Niejednokrotnie jeden czy dwa hormony współpracują, by zapewnić równowagę konieczną dla zachowania zdrowia. Na wspomnienie o hormonach ludziom natychmiast przychodzą na myśl hormony płciowe, takie jak testosteron czy estrogeny, albo hormony tarczycowe. Tarczyca, mieszcząca się z przodu szyi, wytwarza kilka różnych hormonów, z których najbardziej znana jest tyroksyna, odpowiedzialna za zwiększanie tempa przemiany materii oraz za wzrost. Tymczasem hormony spełniają wiele innych funkcji w organizmie: regulują poziom cukru we krwi, są odpowiedzialne za równowagę soli i równowagę energetyczną, wpływają na nasz apetyt i są niezbędne do wywołania właściwej reakcji na stres i niebezpieczeństwo. Dlatego też brak równowagi hormonalnej prowadzi często do problemów zdrowotnych.