Błonnik
Choć błonnik (nie ulegająca procesowi trawienia forma węglowodanów) daje niewiele energii, odgrywa istotną rolę w zachowaniu zdrowia. Niemal cały błonnik, jakiego dostarczamy naszemu organizmowi, pochodzi z warzyw, owoców, roślin strączkowych, ziaren zbóż i orzechów. Istnieją dwa rodzaje błonnika – rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny zapewnia właściwe trawienie składników pokarmowych; jelita wolniej wchłaniają węglowodany, przez co wzrost poziomu cukru jest stopniowy i rozłożony w czasie. Ten rodzaj błonnika obniża poziom cholesterolu i jest prebiotyczny, co oznacza, że wpływa na stan zdrowia jelit. Można go znaleźć w fasoli i soczewicy, owsie, warzywach i owocach. Obecny w ziarnach zbóż błonnik nierozpuszczalny zwiększa objętość jedzenia i wspomaga funkcjonowanie jelit. Ma on również zapobiegać występowaniu niektórych rodzajów nowotworów, na przykład raka okrężnicy, chociaż odpowiedzialne za to działanie mogą być inne substancje zawarte w owocach i warzywach.