Breaking News
 |  | 

Inne tematy

Indeks glikemiczny i wrażliwość insulinowa

img-responsive

Indeks glikemiczny (GI) szereguje produkty zawierające węglowodany według ich wpływu na poziom cukru we krwi, co ma istotne znaczenie dla równowagi hormonalnej, przemiany materii, masy ciała i ogólnego stanu zdrowia. Węglowodany, które są szybko wchłaniane i szybko przetwarzane na cukier, mają wysoką wartość GI. Z drugiej strony, te węglowodany, które są powoli rozkładane i powoli wchłaniane, charakteryzują się niską wartością GI i powodują mniej gwałtowny, bardziej rozłożony w czasie wzrost poziomu cukru we krwi. Właśnie takie „powolne” węglowodany, o niskim indeksie glikemicznym, powinny stanowić podstawę każdego posiłku czy przekąski – i zawsze być równoważone odpowiednią ilością białka. Aby zrozumieć, jak indeks glikemiczny może się przydać w walce z nadwagą i wpłynąć pozytywnie na stan zdrowia, trzeba zrozumieć zależność między GI a insuliną. Produkcja insuliny wzrasta, gdy spożywamy węglowodany. Produkty o niskim indeksie glikemicznym powodują mniejsze wydzielanie insuliny. Produkty o wysokim GI prowadzą do wysokiego poziomu insuliny we krwi. A im więcej insuliny znajduje się we krwi, tym więcej tłuszczu zostaje zmagazynowane, a w konsekwencji tym mniej tłuszczu zostaje spożytkowane.

indeks-glikemiczny-i-wrazliwosc-insulinowa

ABOUT THE AUTHOR