Pij nie więcej niż jedną-dwie kawy dziennie!
Wykazano również, że kawa podnosi poziom homocysteiny we krwi, co może zwiększyć prawdopodobieństwo rozwoju choroby Alzheimera i chorób sercowo-naczyniowych, czemu wszelako może przeciwdziałać zwiększone spożycie kwasu foliowego oraz witamin B6 i B12. Kawa może też osłabiać płodność u niepalących kobiet. Co więcej, zawarty jest w niej akrylamid, potencjalnie rakotwórcza substancja, która powstaje podczas prażenia ziaren kawy. Biorąc to wszystko pod uwagę, należy, zdaje się, pójść za głosem starożytnych Greków, którzy mawiali Pan metron ariston, a więc umiar jest najlepszy. Pij nie więcej niż jedną-dwie kawy dziennie. Zamiast naturalnej kawy możesz pijać kawę bezkofeinową albo mieszać jedną z drugą, stopniowo zwiększając proporcje kawy bezkofeinowej, aż ostatecznie na nią właśnie przejdziesz. Jest wiele dobrych kaw bezkofe- inowych, a ich smak dorównuje smakowi kawy naturalnej, ponieważ kofeina jako taka nie ma smaku. Pamiętaj też, że od kofeiny łatwo się uzależnić – tak samo jak od cukru.