Breaking News
 |  | 

Inne tematy

Kłopotliwe węglowodany

img-responsive

Mniej pożądane węglowodany (a więc te wysoko przetworzone i o wysokim indeksie glikemicznym) powodują gwałtowny wzrost stężenia cukru we krwi i zmuszają trzustkę do produkcji dużej ilości insuliny, hormonu odpowiedzialnego za regulację poziomu cukru. Jeżeli często lub w dużych ilościach spożywasz oczyszczone węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, w reakcji na wysokie stężenie cukru we krwi trzustka musi wydzielać dużo insuliny. Ostatecznie może to doprowadzić do wyczerpania trzustki i wywołać problemy zdrowotne związane z wysokim poziomem insuliny i insulinoopornością. Jeżeli twoja aktywność fizyczna nie pozwala na zużycie energii dostarczanej przez te węglowodany, magazyny glikogenu w wątrobie są niemal nieustannie pełne, a nadliczbowe węglowodany są przekształcane w tłuszcz. Na nieszczęście takie węglowodany oraz produkty w nie bogate często należą do naszych ulubionych; są to ziemniaki, zwłaszcza w postaci frytek, produkty zbożowe z oczyszczonych ziaren zbóż, takie jak chleb, płatki kukurydziane, ciasto, herbatniki i wypieki, piwo, napoje bezalkoholowe i wszystko, co dosładza się cukrem. Zmniejszając ich spożycie oraz łącząc je z zalecaną ilością białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika, możemy zapobiec ich negatywnemu wpływowi na nasze zdrowie.

klopotliwe-weglowodany

ABOUT THE AUTHOR