Prostym sposobem na zwiększenie ilości błonnika w diecie jest zjadanie codziennie dwóch owoców
Współczesna dieta dostarcza o wiele mniej błonnika niż dieta naszych paleolitycznych przodków. Większość mieszkańców Zachodu spożywa mniej niż 20 gramów błonnika dziennie, tymczasem oficjalne zalecenia mówią o 20-30 gramach. Dieta greckiego doktora zapewnia średnio 34 gramy błonnika dziennie. Prostym sposobem na zwiększenie ilości błonnika w diecie jest zjadanie codziennie dwóch owoców i co najmniej trzech, czterech porcji warzyw. Również zastąpienie na przykład ziemniaków i chleba soczewicą i fasolą podniesie spożycie błonnika. Pamiętać należy, by zwiększając ilość błonnika w diecie, zwiększać także ilość wypijanej wody, co ma znaczenie dla właściwego funkcjonowania jelit.
W niektórych produktach można znaleźć dodatkowy błonnik. Istnieją na przykład wzbogacone błonnikiem jogurty, chleby i makarony, w których część mąki lub cukru zastąpiono inuliną albo innym rodzajem błonnika. Inulina jest naturalnym błonnikiem pozyskiwanym z cykorii i stosuje się ją do wzbogacania rozmaitych produktów spożywczych. Zwykle produkty takie określa się mianem żywności funkcjonalnej, co oznacza, że w celu zapewnienia dobroczynnych skutków zdrowotnych dodano do nich składnik, który normalnie w nich nie występuje.